La fel ca orice altă tulburare psihologică pe care o cautati pe Google, primul răspuns pe care îl vei obține atunci când căuți cauzele TOC-lui, e că este parțial genetic și parțial datorat factorilor de mediu.

Școlile de psihologie care cu greu cred în psihoterapie, vă vor spune că medicamentul este leacul acestor probleme. Pe de alta parte, școlile care oferă soluții reale, cum ar fi școala Adleriană, vă vor spune întotdeauna, că există o cauză psihologică în spatele acestor tulburării, chiar și cu o ușoară componentă genetică.

În acest articol va voi vorbi despre diferite cauze ale TOC din punct de vedere psihologic.

Cauzele psihologice ale tulburării obsesiv-compulsive
• 1) Vina excesivă: îngrijorarea și TOC – o formă de auto-pedepsire care poate iesii la iveala atunci când persoana simte o cantitate intensă de vinovăție. Dacă standarde religioase sau etice pe care le aveti sunt foarte ridicate si nu vă ridicati atat de sus, s-ar putea să credeți că meritați o pedeapsă. Într-un astfel de caz mintea subconștientă ar putea începe să trimită gânduri îngrijorătoare care s-ar putea transforma rapid în obsesii serioase doar pentru a te auto-pedepsi.


• 2) Un conflict intern grav: Dacă o parte din tine dorește ceva, în timp ce cealalta parte nu, atunci s-ar putea isca un conflict serios în propria minte. În timp ce o parte a minții tale va încerca cu tărie să oprească anumite gânduri, cealaltă parte va continua să trimită aceste gânduri la suprafață. Dacă, de exemplu, o femeie dorește să divorțeze de soțul ei, darin acelasi timp crede cu tarie că nu ar trebui să facă acest lucru, atunci, in propria minte, vor incolti gânduri obsesive cu privire la rănirea lui.


• 3) O încercare de a te simți superior:
TOC poate ajuta – indirect – o persoană neajutorată să se simtă superioară. Dacă o persoană a simțit că este neajutorată sau că nu este atât de demnă, atunci mintea sa subconștientă ar putea juca un truc pentru a o face să se simtă mai demnă decât ceilalți. Ca exemplu, spălarea excesivă a mâinilor, poate fi o încercare de a face o persoana să se simtă mai curată decât alții și mult mai bună decât ei.

• 4) Modul de gândire extrem de rigid: când viața persoanala este multe prea strictă si persoana este excesiv de responsabilă sau atunci când in viata persoanei respective regulile sunt  mult prea stricte, atunci  ar avea șanse mai mari de a dezvolta TOC. Într-un astfel de caz, modul structurat de gândire este depasit de gândirea obsesiv-compulsiva. Creșterea strictă a părinților este un alt motiv care ar putea duce la TOC, deoarece persoana învață cum să devină foarte dură atunci când se judecă singură.

• 5) Trăind într-o amenințare constantă: Dacă persoana se simte mereu amenințată, atunci ar putea începe să se îngrijoreze foarte des. Pe măsură ce persoana își face din ce în ce mai multe griji, creierul său se obișnuiește să se îngrijoreze si ii este extrem de ușor să-și facă griji. Dacă această situație persistata, se poate transforma cu ușurință în TOC. Sentimentul de a nu fi în siguranță poate duce, de asemenea, la tezaurizare compulsivă sau colectarea obiectelor inutile, care pot conferi persoanei un fals sentiment de siguranță și abundență.

• 6) Dorința de a evita ceva: Dacă persoana se teme prea mult să facă testul, subconștientul l-ar putea obliga să facă verificări obsesive tot timpul, astfel încât să-l împiedice să facă vreodată testul respectiv. Într-un astfel de caz, scopul subconștientului este de a împiedica testarea valorii de sine a persoanei. Acest tip de TOC se întâmplă atunci când persoana respectivă are credințe false despre eșec și când are și o stimă de sine scăzută.